In nici o alta luna de primavara, natura nu este atat de puternica si de plina de seve, ca in frumosul si insoritul Mai, luna florilor si a bucuriei de a trai. In paginile care urmeaza, va propun cateva sfaturi de sanatate, izvorate din experienta mea de practician al terapiilor naturiste, pe care le aplic in cadrul Asociatiei Fitomed din Vaslui.
Sanatate in luna mai. Retete cu frunze si flori.
Conserve din frunze verzi
Se stie ca frunzele plantelor contin primavara mai multe vitamine decat fructele lor. Ca sa poata fi pastrate mai mult, ele trebuie transformate in conserve, folosind urmatoarele retetare:
1. Otet din frunze. Frunzele se spala, se zvanta si se taie marunt. Se amesteca cu otet preparat din ciuperca de ceai kombucha, se lasa 21 de zile la macerat, apoi se storc bine. Otetul se pastreaza la rece si se foloseste in alimentatie, pentru prepararea salatelor (leurda, lastari de napi, usturoi, patrunjel, frunze de ridiche, marar etc.) sau pe cale externa, ca suport pentru frectii (papadie, urzica, tataneasa, hrean, frunze de ficus).
2. Ulei din frunze. Frunzele taiate se amesteca cu ulei nerafinat, se lasa la macerat 14 zile, se storc bine si uleiul se pastreaza la frigider. Se foloseste la prepararea bucatelor. (Frunze de marar, patrunjel, usturoi, loboda, frunze de coacaz, tei, zmeura, mesteacan, leurda, stevie, ridiche.) Plantele din ulei nu se arunca, se adauga in salate, in budinca, in preparate din cartofi, varza, se ung pe clatite.
3. Macerat de frunze in alcool. Se macereaza frunzele diverselor plante in alcool.
4. Amestec de miere de albine cu flori si frunze. Mierea de albine se amesteca cu flori de papadie, paducel, maces, podbal, patlagina sau cu frunze de mesteacan, coacaz, zmeur, brusture. Intern, se pune in ceaiuri sau sucuri de fructe. Extern, se aplica comprese pe articulatiile bolnave (se