Se apropie summitul UE-Rusia de la Samara, pe malurile Volgai (17-18 mai), si Comisia Europeana se declara in favoarea unei politici a dialogului cu Rusia, sperand in realizarea unui nou parteneriat strategic, in pofida acumularii problemelor contencioase cu Moscova in ultimele luni.
Desigur, exista un numar de dosare care preocupa Bruxellesul in acest moment, dosare care merg de la "problema precisa a embargoului rus asupra carnii si legumelor poloneze pana la preocuparea foarte generala asupra situatiei drepturilor omului in Rusia".
Sau dosare dificile cum ar fi cel al viitorului statut al provinciei separatiste sarbe Kosovo si recentele perturbari in aprovizionarile europene cu hidrocarburi ruse.
La Samara se va promova un dialog constructiv cu Rusia, sustine Bruxellesul, subliniind insa importanta "strategiei de solidaritate" intre statele membre fata de Moscova.
Problemacarnii poloneze
Polonia si Estonia, fosti sateliti sovietici intrati in UE in 2004, au relatii dificile cu Moscova si, in ultimele luni, au facut apel la partenerii lor europeni sa dea dovada de mai multa solidaritate fata de Rusia.
Varsovia estimeaza ca embargoul rus asupra carnii poloneze este motivat politic si, atata vreme cat nu va fi reglementat, blocheaza lansarea negocierilor UE-Rusia asupra unui vast acord de parteneriat strategic.
Comisia spera deblocarea situatiei si lansarea negocierilor la summitul de la Samara, dar obiectivul pare dificil de atins avand in vedere lipsa progreselor din cadrul discutiilor cu ministrul rus al agriculturii, din Cipru, in aprilie.
Controversa pe tema soldatului de bronz
Estonia traverseaza si ea un moment foarte dificil in relatiile cu Moscova, Germania, care asigura presedintia prin rotatie a UE, declarandu-se profund ingrijorata de criza dintre Talli