Se pierd angajatii romani in activitati care consuma energie si timp? Stam mai mult pe messenger, pe bloguri, vorbim prea mult la telefon si ne reducem astfel eficienta? Sunt managerii lor mai buni decat ai nostri? Ce nu facem bine?
"Simptomatic pentru tranzitia de la economia centralizata la economia de piata libera este si trecerea prin etapa muncii salbatice, cu o potentiala finalitate intr-o cariera reusita, pentru ca de multe ori despre implinire pe plan personal nu se poate vorbi", este de parere psihologul Alex Laibar.
Cat muncim?
Dincolo de declaratiile "on the record", exista un adevar pe care il recunoastem uneori cu mandrie, alteori cu o oarecare jena sau cu frustrare, in functie de situatie si de interlocutor. Acela este ca aproape nimeni nu mai lucreaza doar 8 ore pe zi.
De ce muncim?
Dincole de motivatia financiara, oamenii muncesc mult nu neaparat pentru ca au o constiinta a muncii, cat mai ales pentru a demonstra ca pot, ca sunt competenti.
"Primul lucru gresit pe care il facem cu totii, atat la nivel personal, cat si in organizatii este hipercompetitivitatea. Nu suntem motivati de ceea ce putem deveni, cat suntem motivati de dorinta de a demonstra ca nu suntem incapabili", este de parere Iuliana Stan, Business Manager la Human Synergistics.
Stan precizeaza ca, de multe ori, este vorba despre o competitivitate dusa la extrem, care nu se refera la autodepasire (la competitia cu mine insumi), ci la permanenta raportare la altii si la teama de a nu da mai prost decat altcineva in fata sefului, pe principiul: "Aleg sa lucrez la un proiect nu pentru ca vreau sa ma dezvolt si sa fac o treaba buna, cat ca sa arat ca sunt si eu in stare si sa ma remarc".
Unde gresim?
Specialistii in resurse umane vorbesc despre un stil de lucru diferit in companiile de la no