Opt firme straine sunt interesate sa devina parteneri ai Transelectrica la finantarea studiului de fezabilitate, cu 25%, pentru constructia cablului submarin intre Romania si Turcia, destinat transportului de energie electrica, proiect dezvoltat impreuna cu compania turca Teias.
Au cumparat caietul de sarcini pentru finantarea studiului opt companii din strainatate - investitori turci, furnizori de echipamente pentru domeniul energetic si mai multe firme, printre care Statkraft, din Norvegia, iar termenul-limita este 14 mai. Pana in prezent nu a fost niciun cumparator din Romania al caietului de sarcini", a declarat, agentiei Mediafax, seful Directiei cooperare internationala si piata de capital a Transelectrica, Razvan Purdila.
Transelectrica va finanta 25% din costuri
Reprezentantii operatorului national al sistemului de transport al electricitatii au anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca sunt in cautare de finantare privata pentru studiul de fezabilitate al proiectului cablului submarin. La acea data, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, afirma ca executia studiului de fezabilitate va fi realizata de o companie care va fi selectata dintr-un numar de cel putin trei firme suedeze, avand in vedere ca statul suedez acopera jumatate din cheltuieli, iar constructia cablului submarin va fi atribuita in urma unei licitatii.
Costurile studiului de fezabilitate vor fi suportate in proportie de 50% de Suedia, in baza unui grant de 750.000 de euro. Transelectrica va finanta 25% din costuri, iar partea turca trebuie sa aloce un procent similar. Teias nu poate finanta studiul, intrucat legislatia turca nu-i permite acest lucru.
Cablu submarin de 400 kV
Transelectrica si compania Teias au semnat la finele anului trecut un document de pozitie privind realizarea in comun a unui studiu de sistem privi