Procurorii DIICOT au stabilit un alt termen, pe 21 mai, pentru a-i prezenta ministrului comunicaţiilor, Zsolt Nagy, învinuirile care i se aduc în dosarul privatizărilor strategice, după ce acesta nu s-a prezentat ieri la Parchet, fiind plecat la o reuniune, la Budapesta.
Ministrul Zsolt Nagy era aşteptat la Parchet ieri-dimineaţă, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile din dosarul privatizărilor strategice, însă nu s-a prezentat, trimiţându-le procurorilor o cerere de amânare în care şi-a motivat absenţa, arătând că are agenda foarte încărcată şi că a trebuit să meargă la reuniunea „România după aderarea la Uniunea Europeană - noi oportunităţi de afaceri“, desfăşurată în Ungaria, la Budapesta.
Procurorii Parchetului General au dispus, pe 27 aprilie, începerea urmăririi penale faţă de ministrul comunicaţiilor Nagy Zsolt, iar preşedintele interimar al României, Nicolae Văcăroiu, a fost informat oficial, pe 4 mai, în legătură cu acest fapt, de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. La rândul său, Nicolae Văcăroiu i-a solicitat procurorului general să-l informeze în cazul în care în desfăşurarea urmăririi penale apar elemente noi asupra activităţii infracţionale a ministrului Nagy.
Nagy este acuzat de acţiuni care aduc atingere siguranţei naţionale
Conform Legii nr. 115/1999, art. 20, în cazul în care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un membru al guvernului, preşedintele României poate dispune suspendarea lui din funcţie. Aceeaşi lege mai prevede, la art. 21, că, „în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată a unui membru al guvernului, ministrul justiţiei comunică preşedintelui României data la care a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea suspendării din funcţie a acestuia“. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, pe 5 decembrie 2006, întrunirea şi avizul Co