Banca Nationala nu a mai sterilizat ieri lichiditatea din piata monetara, masura luata ca urmare a mentinerii dobanzilor la depozitele overnight la valori mai mari decat cea de politica monetara.
Trebuie remarcat faptul ca saptamana trecuta BNR a decis sa taie inca un sfert de punct procentual din dobanda de politica monetara, aducand-o la 7,25%, mai jos cu 1,5 puncte fata de sfarsitul anului trecut.
Cu toate acestea, de circa doua luni se observa in piata o crestere constanta de lei, ceea ce a impins dobanzile la o zi sau o saptamana la valori deosebit de ridicate. Astfel, dobanzile overnight au urcat la valori de 35 - 55%, multe dintre bancile mici fiind obligate sa se imprumute la aceste valori, fie datorita descoperirilor cauzate de formarea rezervelor minime obligatorii, fie de cererile companiilor care trebuie sa isi achite datoriile la bugetul de stat. Aceasta cerere ridicata de lei a impins multe banci la vanzarea de valuta ceea ce a avut drept consecinta aprecierea monedei nationale fata de euro si dolar.
In opinia guvernatorului BNR, „vinovata" de aceasta situatie ar fi Trezoreria care a atras lichiditati importante prin emisiunile de titluri sau obligatiuni de stat, acesta considerand ca absorbtia masiva de lichiditati nu este o situatie normala, iar ca platile la buget nu trebuie sa mai reprezinte o problema.
Aceasta evolutie a obligat banca centrala, vinerea trecuta, sa imprumute bancile comerciale cu aproape 3 miliarde de lei, prin operatiuni de tip „repo" cu scadenta la o saptamana (credite pentru banci garantate cu titluri de stat sau certificate de depozit ale BNR), la o dobandaa medie de 8,46%, ceea ce a facut ca ieri sa asistam la o scadere a dobanzilor overnight la valori de 10 - 13%, fata de vineri cand la deschiderea pietei ele erau de 20 - 30%.
Cu toate acestea, Trezoreria doreste sa vanda, luna aceasta, certificat