Karine Hirn, managing director la East Capital: "Majoritatea vesticilor nu au deloc informatii despre Romania si Bulgaria si este pacat: investitiile raman sub potentialul pietelor respective". Fondurile administrate de suedezii de la East Capital au ajuns la investitii de 109 mil. euro pe Bursa de Valori, principalele investitii ale fondurilor fiind in actiuni Petrom, Impact si in titluri SIF, potrivit unei raportari a companiei.
Investitiile pe piata romaneasca reprezinta circa 2,5% din totalul activelor nete administrate de East Capital, care se ridica la peste 4,2 mld. euro. Principalele sectoare care au atras interesul companiei de administrare a investitiilor East Capital au fost cel petrolier si imobiliar, actiunile companiilor Petrom si Impact clasandu-se in topul celor mai importante detineri, potrivit raportului anual de administrare emis de companie.
Marile absente de pe lista de investitii ale companiei East Capital sunt actiunile bancilor autohtone, considerate de suedezi "investitii prea scumpe". East Capital detine insa actiuni la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care s-ar putea lista la BVB pana la finele anului.
La inceputul anului 2007, reprezentantii East Capital estimau la 90 mil. euro valoarea investitiilor proprii in Romania si prognozau o dublare a investitiilor in Romania, pana la 200 de mil. euro in acest an.
Potrivit reprezentantilor East Capital, extinderea investitiilor in Romania este conditionata de listarea de noi companii la Bursa si a Fondului Proprietatea, lichiditatea redusa si concentrarea capitalizarii bursiere fiind principalii factori care descurajeaza fondurile de investitii straine sa intre pe piata autohtona de capital. Un alt factor este lipsa de promovare a potentialului pe care il reprezinta pietele din sud-estul Europei.
"Europa de Est ramane aproape necunoscuta pentru inves