In timp ce analistii imobiliari spun la unison ca preturile locuintelor nu isi vor incetini ritmul de crestere, cumparatorul roman adopta o strategie de expectativa
Preturi care cresc de la o zi la alta. Astfel poate fi descrisa sumar realitatea de pe piata imobiliara. In majoritatea marilor orase din tara, costurile de achizitie ale locuintelor s-au apreciat cu 10-20% de la inceputul acestui an. Specialistii din domeniu spun ca acest trend este unul de durata. Vom cumpara din ce in ce mai scump.
Cel putin deocamdata insa romanii prefera sa amane achizitia unei case, cei mai multi potentiali clienti cautand inca o explicatie asupra modului in care simpla aderare la Uniune a condus la explozia preturilor.
Un studiu al agentiei imobiliare Edil descrie evolutia din ultima perioada a pietei rezidentiale clujene, dar si a altor mari orase din vestul tarii. Astfel, opt din zece clujeni care au cumparat un apartament in primavara acestui an au ales o proprietate intr-un imobil nou. Nici aici preturile nu au stat pe loc.
Banii din capsuni devin apartamente
O garsoniera de 40 de mp situata in centrul orasului a depasit pragul celor 50.000 de euro. Cea mai ieftina locuinta noua, similara ca suprafata, poate fi gasita in cartierul Manastur. Insa, chiar si aici, pretul metrului patrat depaseste mia de euro.
Pentru un apartament cu patru camere in centrul Clujului, dezvoltatorii cer sume ce ating si 140.000 de euro, se mai arata in studiul companiei Edil. Profilul clientului clujean arata ca acesta are in general mai putin de 40 de ani si prefera sa achizitioneze garsoniere cu o suprafata de minimum 36 de mp.
Cea mai mare parte a finantarii pentru aceste achizitii este asigurata prin intermediul creditelor bancare. Si bistritenii au ca produs imobiliar favorit garsoniera. Mai ales atunci cand vor sa