Dezastru. Tone de filme hollywoodiene cumparate de Tudor Giurgiu vor ramane nedifuzate
Bogdan Tiberiu Iacob
Multi se intreaba cum a fost capabil Tudor Giurgiu sa faca praf atat de repede banii TVR-ului, in mai putin de doi ani de mandat. Unii spun ca nu s-a priceput, altii, ca a furat. De-abia de aici incolo, poate, vom afla care a fost adevarul despre incredibila performanta a lui Tudor Giurgiu de a distruge, sub multe aspecte (audiente, organizational, financiar), televiziunea publica. Astazi, va prezentam una dintre caile spre dezastru.
18 ore de film pe zi
Sunt cativa care se intreaba daca n-a fost chiar un proiect de lichidare a TVR, altfel neexplicandu-se sprijinul pe care l-a avut din partea unor politicieni (Mona Musca, Raluca Turcan si altii), dar si a unor jurnalisti. Una dintre explicatiile dezastrului creat poate fi gasit si in documentul elaborat de catre Departamentul Film al TVR care a avertizat recent Consiliul Director privind stocul imens de filme pe care televiziunea publica l-a acumulat si nu l-a difuzat.
Analiza prezentata de catre Departamentul Film cuprinde inventarierea (titluri, ore de program, perioada detinerii drepturilor de difuzare, numarul de difuzari si redifuzari):
filme artistice ce intra in dreptul de a fi difuzate dupa 2007 - total 364 de titluri, aproximativ 700 de ore;
seriale nedifuzate pana la aceasta data si ale caror drepturi expira in urmatorii doi ani - 1193,5 de ore;
documentare nedifuzate si ale caror drepturi expira in urmatorii doi ani - 865 de ore;
filme artistice nedifuzate si ale caror drepturi expira in urmatorii doi ani - 1.536 de titluri, aproximativ 3.000 de ore.
La stocul actual se vor adauga constant alte si alte filme ce vor intra in dreptul de a fi difuzate, conform contractelor incheiate, rata de intrare in licentiere fiind cel putin egala cu