De ei, de trezirea si de libertatea lor se teme sistemul anti-Basescu. Acum sunt si mai multi. Guvernul Tariceanu a incercat sa repete la referendumul din 19 mai strategia Nastase-PSD din 2004, limitand in mod abuziv numarul centrelor de votare la consulate si ambasade.
Or, asta ar fi descurajat mii de romani sa se deplaseze sute de kilometri pana la Madrid sau Roma, sa cheltuiasca timp si cateva zeci de euro truditi din greu doar pentru un simplu vot.
Numai ca din 2004 pana azi, romanii de afara s-au schimbat. In ei s-a trezit o constiinta civica si s-a intarit sentimentul comunitar. Ceea ce noua, celor de acasa, ne lipseste. Cel mult, constiinta se trezeste fortat din adormire, cand suna goarna partidului.
Anonimi ca Liviu Mihoc din Hamburg si Ioan Drimus din Paris au bombardat Guvernul, Ministerul de Externe si Parlamentul cu petitii si s-au pregatit temeinic de un proces la CEDO.
Statul roman se pregatea sa le fure dreptul la vot. Sa le fure, ca de obicei, ceva. Guvernul a cedat si vineri a decis prin ordonanta, dupa un sir de balbaieli ridicole, suplimentarea centrelor de votare. In constiinta romanilor s-au trezit reflexele democratiei participative si o noua mentalitate.
Pribegii nimanui de acum cativa ani, capsunarii umili si fara drepturi s-au transformat in cetateni UE autentici. Din resemnati si pasivi au ajuns astazi ceva mai increzatori si parca mai activi.
Cei mai multi au inteles ca banii pe care ii trimit in tara, ca fiecare euro castigat cu sacrificii enorme risca sa fie dijmuit. Ca banii lor se vor topi in gaurile unui sistem ros de coruptie, se vor risipi aiurea in tara baietilor destepti si a oligarhilor din umbra partidelor.
Ca sistemul de care au fugit se zbate astazi sa supravietuiasca in Parlamentul celor 322 si in sinistra coalitie anti-prezidentiala.
@N_P