Noul ministru al agriculturii, Traian Remes, le-a promis agricultorilor braileni ca din aceasta saptamina va face demersuri pentru a permite cultivarea soiei modificate genetic. Oficialul a facut aceasta promisiune la interventia producatorilor agricoli locali care i-au atras atentia asupra potentialului financiar enorm conferit de cultivarea acestei plante, interzisa insa in Romania incepind cu 1 ianuarie 2007. "Sint hotarit sa atac problema si sa cer introducerea acestei plante in culturi. Deja am inceput sa fac documentatia si ma voi implica sa va dau aceasta libertarte sa cultivati soia modificata genetic", a declarat Remes. "Pe mine tot cifrele m-au convins sa ma implic: am facut calcule si comparatii si am vazut cum sta treaba", a mai explicat oficialul.
In Romania, 2003 a fost primul an in care in care soia modificata genetic a trebuit evidentiata in planul de culturi, separat de soia conventionala. Date statistice demonstreaza ca in acel an, in judetul Braila, 69 de producatori agricoli au cultivat circa 6.000 ha. In 2004, numarul cultivatorilor a crescut la 136, iar suprafata, la peste 8.600 ha. Profitabilitatea acestei culturi a atras insa din ce in ce mai multi fermieri. Astfel, oficial, in 2005, la nivel de judet, au fost inregistrate 15.955 ha de soia "Roundup Ready", cultivate de 230 de agricultori, persoane fizice sau societati agricole si comerciale.
In 2006, in judetul Braila, au fost cultivate 36.000 ha de soia
"Roundup Ready", nesubventionata de stat, fata de 4.600 ha soia
traditionala, care a beneficiat de o subventie de 500 RON/ha (5
milioane de lei vechi/ha). Si tot la nivel de judet, in 2006 au fost
inregistrati 285 de cultivatori de soia PMG.
Noul ministru al agriculturii, Traian Remes, le-a promis agricultorilor braileni ca din aceasta saptamina va face demersuri pentru a