Aflat într-un turneu pentru lansarea noului său roman, „Suflete la preţ redus“, apărut anul acesta la editura RAO, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Eugen Ovidiu Chirovici, s-a aflat ieri, preţ de câteva ore, la Slatina.
Cartea a fost lansată la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“, în faţa câtorva zeci de persoane.
Eugen Ovidiu Chirovici a dezvăluit câte ceva din etapele de laborator ale romanului, din conjuctura în care a apărut ideea scrierii lui şi câteva linii definitorii ale cărţii. Potrivit autorului, „Suflete la preţ scăzut“ este o carte despre anii comunismului, despre dragoste, despre exorcizarea prin râs ca formă de supravieţuire, firul epic cuprinzând şi poveşti despre locurile copilăriei lui Chirovici.
Provocat de public, autorul a făcut o succintă analiză a literaturii din perioada comunistă, a vieţii literare de până în 1989, dar şi a condiţiei artistului şi a literaturii din zilele noastre. Chirovici a evidenţiat că literatura de sertar specifică perioadei comuniste nu este decât o vorbă în vânt, întrucât aceasta n-a existat în realitate, şi a declarat că, după pragul 1989, literatura românească a intrat într-o suferinţă cruntă din care n-a mai ieşit. Eugen Ovidiu Chirovici susţine că, după 1990, în peisajul literar românesc n-a apărut nici un nume important şi că pilonii pe care se sprijină cultura literelor încă sunt nume sonore precum Eugen Ionescu sau Mircea Eliade. Şeful Masoneriei române a mai spus că, după revoluţie, locul artistului şi al culturii în ansamblul societăţii româneşti a fost aproape inexistent, dar că viaţa culturală ar putea avea altă perspectivă după ce lucrurile se vor fi aşezat şi că valorile în acest domeniu vor avea o ordine reală, dictată de mecanismele competiţiei.
Publicul prezent la eveniment a fost format din două categorii: feţe „luminate“ şi oameni simpli. Printre alţii, ală