Depozitele bancare reprezinta cele mai simple produse prin care populatia isi poate fructifica banii.
Spre deosebire de investitiile la Bursa sau plasamentele la fondurile mutuale, acestea nu presupun prea multe cunostinte de finante si nici efortul de a monitoriza permanent evolutia cotatiilor pentru a alege momentul optim de intrare sau iesire de pe piata.
Cu toate ca lucrurile sunt cat se poate de simple, un numar mare de romani nu reusesc sa faca cea mai buna alegere atunci cand aleg un depozit.
Daca in cazul creditelor, populatia poate da vina pe lipsa de transparenta a costurilor atunci cand face o alegere proasta, in ceea ce priveste depozitele, informatiile furnizate de banci sunt clare si pe intelesul tuturor.
Clientii sufera de miopie
In mod normal, clientii ar trebui sa se indrepte spre produsele cu randamentele cele mai inalte. Analizand ofertele bancilor, se poate observa usor ca cele mai bune dobanzi sunt la depozitele in lei. De exemplu, pentru scadenta la o luna, ratele dobanzilor la lei pornesc de la 3,5-4% si urca pana la peste 7%.
Printre bancile care ofera randamentele cele mai inalte se numara Libra Bank (7,53%), Romexterra Bank (7,50%), ProCredit Bank (7,25%), BCR (7,25%), CEC (7%) si Bancpost (7%).
In schimb, pentru aceeasi scadenta, dobanzile la euro se situeaza in general intre 2 si 3%, cele mai mari randamente fiind intalnite la Libra Bank (4%), Credit Europe Bank (3,75%), Banca Transilvania (3,50%) si ProCredit Bank (3,50%).
Insa cu toate ca depozitele in lei sunt de doua ori mai rentabile decat cele in euro, o buna parte din economiile populatiei sunt plasate in valuta.
Conform datelor publicate de BNR, 35% din sumele economisite de populatie la banci sunt depuse in moneda straina. Iar dintre acestea peste 90% sunt sub forma de depozite