În majoritatea cartierelor craiovene zgomotul depăşeşte cu mult limita maximă de 50 de decibeli, după cum a rezultat din harta proaspăt finalizată de o firmă de consultanţă.
Administraţia locală din Bănie ştie care sunt zonele cele mai zgomotoase din municipiu, acolo unde se ajunge şi la 80 de decibeli. Punctele negre de pe harta Craiovei sunt Calea Bucureşti, Rocadă, Calea Severinului şi strada Caracal, unde locuitorii sunt nevoiţi să suporte un zgomot infernal, în principal din cauza traficului auto. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat că limita maximă de zgomot, stabilită de unele state din Uniunea Europeană, ajunge la 50 de decibeli. Pe 85% din teritoriul Craiovei această limită este depăşită. Dacă mai mult de trei sferturi din craioveni trăiesc în condiţii „asurzitoare“, mai există şi persoane norocoase, care au şansa unei vieţi liniştite. Potrivit hărţii de zgomot pentru traficul rutier, zonele ideale sunt Puşkin, o parte din cartierul Brazda lui Novac şi zonele periferice, acolo unde circulaţia nu este la fel de intensă.
„Harta a rezultat ca urmare a unei medii anuale, fiind incluşi mai mulţi factori, printre care se numără starea asfaltului, condiţiile meteo sau categoria maşinilor care circulă“, a menţionat vicele. Nedelescu a adăugat că România nu a stabilit încă valorile maxime de decibeli, procesul urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.
Parametri calculaţi pe un an
Craiovenii care locuiesc în jurul Complexului Energetic II suportă un zgomot de aproximativ 80 de decibeli. Nici harta pentru CFR nu este roz, toate locuinţele din jurul căii ferate fiind afectate de zgomot. Probleme au şi cetăţenii care stau în zonele industriale, cum ar fi Electroputere, IUG sau MAT. Zgomot infernal creează şi tramvaiul pe întreg traseul său, cele mai grav afectate zone fiind acelea unde linia de tramvai este degradată.