Restructurarea pusa la cale de italienii de la Enel, singurul grup energetic care detine pe piata locala doua distributii de electricitate, a avut ca rezultat 3 companii si o echipa de 500 de "vanzatori" de energie, cea mai numeroasa de pe piata de profil.
"Au existat 20 de grupuri de lucru in care au fost implicati peste 60 de romani care impreuna cu experti italieni au gandit restructurarea celor doua companii", spune Matteo Codazzi, CEO-ul Enel Romania.
Enel este primul investitor strain care a intrat pe piata energiei locale printr-o achizitie la pachet: Electrica Dobrogea si Electrica Banat, tranzactie finalizata in aprilie 2005, a carei valoare s-a apropiat de 180 de milioane de euro. Pana pe 17 iulie, italienii asteapta finalizarea procesului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa distributie de electricitate, pentru care au fost dispusi sa plateasca 820 de milioane de euro.
"In urma restructurarii a rezultat o singura companie de vanzari care va acoperi intreaga regiune Banat si Dobrogea: Enel Energia. Aceasta va fi interfata unica cu clientul, iar prin intermediul ei vom fi pregatiti sa operam in toata tara, atat pe segmentul rezidential cat si pe cel al marilor clienti. Compania va avea 500 de oameni, atat din cadrul Enel Electrica Dobrogea, dar si Banat", spune Codazzi.
Aceasta este cea mai mare companie al carei obiect de activitate este comercializarea energiei rezultata din urma unei restructurari a companiilor de profil privatizate.
De exemplu, cehii de la CEZ care controleaza cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori Electrica Oltenia au infiintat o companie distincta numita CEZ Vanzari care va avea doar 70 de angajati.
Nemtii de la E.ON, care controleaza fosta Electrica Moldova, au pregatit o echipa de 200 de "vanzatori", mai putin de jumatate din arsenalul italienil