1) „Poţi să realizezi singur un plan de afaceri?” Este prima întrebare la care trebuie căutat un răspuns atunci când cineva ia decizia de a nu mai avea statutul de angajat. Conceperea afacerii, împărţirea pe etape, gestionarea timpului şi alte zeci de mici detalii trebuie rezolvate într-un timp record. Specialiştii de la My job îi sfătuiesc pe cei care nu au o idee proprie, dar doresc cu tot dinadinsul să aibă propria afacere să caute o reţea Multi Level Marketing sau Network Marketing. Aceasta din urmă oferă autonomie - nu există şef şi fiecare munceşte în ritmul său, un mentor şi rezolvarea aproape în totalitate a problemelor date de documente, de procesarea comenzilor, distribuţie şi contabilitate prin sistemele software ale marketingului în reţea.
2) „Ai simţul afacerilor?” Orice persoană care decide să pornească o afacere trebuie să verifice, încă de la început, dacă are „simţul afacerilor”. Pentru aceasta este nevoie de un exerciţiu de imaginaţie în care trebuie atraşi clienţi noi şi menţinuţi cei vechi sau pot fi promovate imaginar anumite produse sau servicii noi şi cuantificat impactul la public.
3) ”Ai cunoştinţele necesare susţinerii unei afaceri?” Verificarea cunoştinţelor este un alt pas important, deoarece pentru afacerea proprie sunt obligatorii cunoştinţele de contabilitate, management, vânzări, relaţii publice, marketing etc. „Dacă nu ai aceste cunoştinţe, trebuie să faci rost de ele înainte de a te apuca de treabă”, spun consultanţii în afaceri.
4) „Ştii să manevrezi riscurile financiare?” Orice afacere are suişuri şi coborâşuri, iar acestea trebuie gestionate de cel care o conduce. „Uneori va trebui să plăteşti un furnizor înainte de a încasa banii de la un alt client. Situaţie în care va trebui să găseşti cea mai bună soluţie. Iar asta se poate face numai printr-o bună abilitate de a manevra riscurile financiare”, mai spun spec