18 luni, cat doua perioade de graviditate. Atat crede Traian Basescu ca va lua renasterea institutiilor prin vointa poporului exprimata in alegeri. Seful statului nu vede alta solutie sa triumfe asupra aliantei dintre oligarhie si politica decat castigarea tuturor scrutinurilor ce vor urma referendumului din 19 mai.
A satisfacut astfel dorinta generala de a sti ce se va intampla dupa referendum, in conditiile in care victoria lui nu va schimba nimic in raporturile dintre partide, dintre partide si presedinte, dintre presedinte si guvern. Cu alte cuvinte, vom avea 18 luni de inclestare pe viata si pe moarte intre cele doua viziuni politice, intre doua Romanii, intre doua adevaruri.
La Grupul pentru Dialog Social, Traian Basescu a fost intrebat daca, dupa referendum, isi va schimba limbajul si atitudinea politica. Daca va renunta la obsesivul si poate obositorul „oligarhi” si daca va fi ceva mai deschis spre mediere si negociere politica. Raspuns evaziv: va continua sa explice romanilor ce inseamna oligarhi.
Pentru Traian Basescu compromisul ar fi o capitulare autonimicitoare: „Daca-l chem pe Hrebenciuc sa negociez pacea ca sa castig eu timp, vine repede, dar cu prima ocazie, va lovi”. „Cu sistemul nu se negociaza”, Emil Constantinescu a negociat si a pierdut, este lectia invatata in mandatul CDR. In concluzie, razboiul va continua, nu poate ramane decat unul.
Seful statului conteaza insa pe un efect al referendumului asupra clasei politice, adica pe formarea unei noi majoritati parlamentare sub influenta victoriei sale care sa sustina votul uninominal si reforma constitutionala.
Cum se va intampla minunea este un mister pentru ca din partea coalitiei anti-Basescu nu sunt semne ca s-ar putea ajunge la o intelegere politica, cu atat mai putin pe chestiuni de sistem politic.
Poate ca Traian Basescu va