Pentru a fi compatibilă cu ţările UE, România a fost obligată „să se vaccineze“ cu toate reglementările în domeniul muncii. Legea privind informarea şi consultarea angajaţilor a fost ultima „injecţie“ dinaintea aderării. Din păcate, nu a avut efect asupra angajaţilor. Ignoranţa şi teama angajaţilor încurajează menţinerea unor relaţii de muncă demne de Evul Mediu. Pe ultima sută de metri, înaintea sărbătorilor de iarnă, Parlamentul a reu�
Pentru a fi compatibilă cu ţările UE, România a fost obligată „să se vaccineze“ cu toate reglementările în domeniul muncii. Legea privind informarea şi consultarea angajaţilor a fost ultima „injecţie“ dinaintea aderării. Din păcate, nu a avut efect asupra angajaţilor. Ignoranţa şi teama angajaţilor încurajează menţinerea unor relaţii de muncă demne de Evul Mediu.
Pe ultima sută de metri, înaintea sărbătorilor de iarnă, Parlamentul a reuşit să voteze legea privind informarea şi consultarea angajaţilor şi, la 1 ianuarie, aceasta a intrat în vigoare. Angajaţii nu au însă habar de conţinutul ei şi, cu atât mai puţin, de beneficii. Nici angajatorii nu ştiu prea multe, dar nu le pasă. „Legea nu este cunoscută. Nu s-a făcut publicitate. Am primit câteva sesizări din partea angajatorilor, prin care ne întrebau dacă se efectuează controale şi dacă se aplică amenzi de către inspectorii noştri, pe acest aspect.“, prezintă succint situaţia Marilena Balabuti, consilier juridic la Inspectoratul de Muncă al municipiului Bucureşti.
Am declanşat o anchetă fulger şi am constatat cu uimire că, din nenumăraţii angajaţi pe care i-am întrebat dacă ştiu că au dreptul de a fi informaţi şi consultaţi de angajator, nici unul nu a trecut testul. „În cel mai fericit caz, suntem informaţi în momentul în care nu mai este nimic de făcut. Adică, suntem puşi în faţa faptului împlinit.