S-ar mai fi făcut multă teorie despre avantajele sau dezavantajele de a avea Linux în loc de Windows, dacă Dell, al doilea producător mondial de PC-uri, nu anunţa săptămâna trecută că va distribui laptopuri cu sistem de operare Ubuntu Linux. Aşadar, care sunt şansele Ubuntu în faţa competiţiei reprezentate de atotputernicul Windows şi mai ales varianta sa de dată recentă, ceva mai puţin răspândită Vista? Am instalat pe un laptop care venise din fabrică cu Windows
S-ar mai fi făcut multă teorie despre avantajele sau dezavantajele de a avea Linux în loc de Windows, dacă Dell, al doilea producător mondial de PC-uri, nu anunţa săptămâna trecută că va distribui laptopuri cu sistem de operare Ubuntu Linux.
Aşadar, care sunt şansele Ubuntu în faţa competiţiei reprezentate de atotputernicul Windows şi mai ales varianta sa de dată recentă, ceva mai puţin răspândită Vista?
Am instalat pe un laptop care venise din fabrică cu Windows Vista, în paralel, Ubuntu Linux varianta 7.04, cunoscută sub numele Feisty Fawn, lansată pe piaţă de compania Canonical în urmă cu două săptămâni.
În primul rând, Linux nu mai e la fel ca în urmă cu un an sau doi, fiind sistemul de operare cu cea mai rapidă dezvoltare de pe piaţă. Chiar dacă utilizatorii mai trebuie încă să scrie linii de comandă pentru a activa sau dezactiva unele funcţii mai complicate, odată configurat, sistemul nu mai are nevoie de intervenţii speciale. Nici măcar la instalarea programelor. Ubuntu are un sistem Add/Remove similar cu cel din Vista. Iar aplicaţiile pe care le doreşti se găsesc în aşa numitele „repository packages“ şi pot fi descărcate de pe serverele Ubuntu. Evident, acestea nu vor fi tradiţionalele programe scrise pentru „lumea“ Windows, dar le înlocuiesc aproape 100% cu performanţe similare, iar în multe cazuri, supe