Guvernul a anunţat, la data istorică de 9 mai, un fel de revoluţie în instituţiile publice, printr-un Memorandum care vrea debirocratizarea întregii funcţionărimi. Deocamdata realitatea e alta.
Memorandumul conţine, pe lîngă termenul de maximum două ore pentru eliberarea permisului de conducere auto şi a certificatului de înmatriculare, şi stipularea conform căreia, odată cu jumătatea acestei luni, paşapoartele cu regim normal să fie liberate în cel mult o săptămînă de zile de la data solicitării.Nu se poate anticipa dacă reforma va avea succes, dar deocamdată lucrurile se petrec cam în felul următor: dacă vrei să-ţi schimbi adresa, ai două posibilităţi. Prima, ignori obligaţiile cetăţeneşti de schimbare a buletinului, a permisului de conducere (dacă, de exemplu, acesta nu corespunde cu buletinul poţi primi o amenda de până la 100 de lei) a contractului cu Romtelecom, a contractului cu Electrica (dar, dacă află, aceştia trimit oameni care să te bată la cap să intri în legalitate). A doua, să îţi iei concediu, şi să pleci în pelerinaj pe la ghişee.
Ca să schimbi un act îţi trebuie alte zece acte
Inregistrarea schimbării numelui şi adresei te costa vreo două milioane, dar merită: durează în jur de o lună, în care dai telefoane şi discuţi cu funcţionarii detalii la care probabil nu te gândisei niciodată. De exemplu suni la politie şi afli că printre altele trebuie să te înregistrezi la circa financiară de sector. Începi campania printr-un inofensiv telefon. Funcţionara de la circa sectorului 4 nu înţelege ce vrei cu schimbarea asta de adresă şi mai ales nu are timp, ca să nu mai zicem că devine suspicioasă şi nevricoasă din cauză că vorbeşte cu un străin, prin telefon, lucruri importante. Trebuie sa mergi acolo, direct la ghişeu. Cand ajungi în instituţia respectivă pereţii sunt plini de afişe despre impozitul pe venit. Să vii cu întrebari desp