Contribuabilii persoane fizice, care au realizat venituri din salarii si alte venituri pe linga salarii, pot sponsoriza entitati nonprofit, cu pina la 2% din impozitul pe venitul net anual datorat statului.
Prin sistemul 2%, Codul Fiscal ofera cetatenilor posibilitatea sa decida in mod direct ce se intimpla cu impozitele lor.
A aparut, astfel, o forma de parteneriat intre cetatean, autoritatile fiscale si sectorul organizatiilor neguvernamentale. Practic, cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau. La Braila, anul trecut, fundatiile locale au primit sume cuprinse intre 2.300 si 15.000 lei. Banii au fost folositi pentru sprijinirea copiilor cu handicap sever, a celor aflati in plasament, a persoanelor care sufereau de afectiuni grave si aveau nevoie de interventii chirurgicale, a virstnicilor cu situatii precare, dar si pentru supravegherea alegerilor din comuna Visani.
Concret, pentru a directiona 2% din impozitul dumneavoastra, in primul rind, trebuie sa alegeti un domeniu si o organizatie. Puteti alege intre domenii precum: sanatate (exemplu: Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare - SMURD), mediu (organizatia "Salvati Delta"), drepturi civile si cetatenesti (exemplu: Pro Democratia, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului - L.A.D.O.), biserica, arta, cultura, recreere, invatamint, educatie, cercetare etc.
"Cetatenii ar trebui sa fie mult mai bine si mai corect informati cu privire la aceasta prevedere introdusa prin lege. Suma nu reprezinta o sponsorizare, o donatie sau o contributie, ci este, in esenta, o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de "filantropie de tranzitie