Indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a corectat in ultima sedinta cu 1%, dupa ce ieri proiectul de lege cu privire la majorarea pragului de detinere la aceste companii a primit un vot negativ din partea senatorilor. Doar 5 dintre acestia au votat pentru trecerea legii, in timp ce 77 au fost impotriva.
In plus, disparitia entuziasmului in ceea ce priveste titlurile societatilor de investitii financiare a dus valoarea tranzactiilor pe un trend descendent, in ultima sedinta aceasta situandu-se in jurul valorii de 15 milioane de euro.
"A disparut entuziasmul din piata, dar este inca prea devreme sa vorbim despre mari scaderi pe titlurile societatilor de investitii financiare", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Ieri indicele care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din piata din punctul de vedere al capitalizarii si lichiditatii, BET, s-a corectat puternic in ultima sedinta, cand a pierdut 4,04% pe fondul unei lichiditati la nivelul Bursei de 14,3 mil. euro (47,2 mil. lei).
Mare parte din cadere se datoreaza corectiei titlurilor Banca Transilvania care au pierdut aproape 15%, maximul permis intr-o sedinta de tranzactionare. Evolutia vine dupa ce marti a fost ultima zi in care investitorii puteau achizitiona aceste titluri pentru a lua parte la majorarea de capital intreprinsa anul acesta de banca si astfel sa beneficieze de actiuni gratuite sau cu drept preferential de subscriere.
Oscilatia actiunilor Banca Transilvania este responsabila pentru 19,5% din evolutia principalului indice al pietei romanesti.
"Indicele BET a incercat sa recupereze in continuare pierderile cauzate de corectiile de la inceputul lui martie. In ultima saptamana parea ca isi formeaza o tendinta ascendenta, dar odata cu noile scaderi nu se poate vorbi de un trend clar in piata",