Foto: Romania libera
In zonele respective nu exista canalizare, fose septice ecologice sau conditii minime de trai, astfel ca pentru administratiile locale solutia optima o reprezinta demolarea cocioabelor si ecologizarea terenurilor.
Chiar la intrarea in orasul Aninoasa, pe DN 66, se afla o colonie ocupata in special de rromi. Peste 130 de persoane se ingramadesc in cateva baraci insalubre, care se pot darama in orice moment.
Fara energie electrica sau canalizare, oamenii traiesc aici ca in Evul Mediu, iar focurile aprinse intre baraci, la care se pregateste mancarea, fac parte din peisajul cotidian.
Primarul orasului, Ilie Botgros, spune ca pentru aceasta zona exista un proiect care vizeaza demolarea coloniei, ecologizarea zonei, in timp ce localnicii urmeaza sa fie mutati la bloc, lucru cu care oamenii sunt de acord.
"Totul este pregatit, dar asteptam sa primim fondurile
necesare. Avem un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui bloc cu 60 de apartamente cu cate doua camere fiecare, unde oamenii sa locuiasca in conditii civilizate. Am avut o intalnire cu reprezentantii Partidei Rromilor, la care am discutat aceasta problema, si ei sunt de acord", a declarat Botgros.
In Petrosani exista, de asemenea, un proiect de demolare a Coloniei Bosnea, unde casele au o vechime de 80-100 de ani si nu mai pot fi locuite din cauza starii avansate de degradare.
Fara canalizare, energie electrica si cu peretii fisurati, fostele baraci muncitoresti sunt departe de a oferi conditii decente de trai, insa totusi sunt locuite de persoane defavorizate.
Denumita si "colonia condamnatilor", pentru ca aici si-au gasit adapost si persoane cu un trecut dubios, Bosnea este un real focar de infectie. Aproape nu exista locuinta unde sa nu existe macar un caz de boala incurabila, de la SIDA la TBC sau can