» Peste putin timp va implini aproape 300 de ani si inca vegheaza aproape
de una dintre intrarile in oras.
» "Crucea lui Ferent" este, fara doar si poate, cel mai vechi monument de for civil ramas in picioare in orasul Iasi.
» Trist este faptul ca acest simbol al Iasilor isi pierde valoarea incetul cu incetul, sub indiferenta autoritatilor.
"Care monument? Ce este acolo?"
Iata doua intrebari pe care le-ar pune pana si cei care locuiesc in blocurile ridicate de comunisti in preajma monumentului. "Crucea lui Ferent" nu a ajuns acum decat un punct de reper pentru clientii de taxiuri, dar si un motiv de cearta pentru autoritati. Povestea vestigiului a inceput undeva prin anul 1717, mai exact dupa o lupta victorioasa dusa aici de domnitorul Mihai Racovita. Dupa cum spun documentele din epoca, sub movila pe care este ridicata si acum Crucea se afla osemintele a sute de osteni ucisi in lupta.
Monumentul este ridicat pe locul unde, pe vremuri, se facea intrarea in Targul Iesilor. "Documentele scrise la acea vreme arata ca, dupa un drum lung, obositor si plin de spaime datorat trecerii prin vestitii codri ai Iasilor care, pana pe dealul Galatei sau Cetatuii nu lasau decat arareori sa se vada cate un luminis, calatorul ajuns la marginea capitalei Moldovei pe drumul tarigradului avea dintr-o data o priveliste deosebita", arata Silviu Vacaru, cercetator gradul II la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" Iasi. Asa cum arata un negustor turc, din acest punct se puteau vedea "gradinile minunate si vii care imprejmuiau orasul".
Preocupati de viata cotidiana, majoritatea iesenilor par sa nu mai dea importanta la tot ce a fost odata orasul in care locuiesc. Mai mult, pe multi nici nu-i intereseaza ce reprezinta un monument pentru salvarea si conservarea caruia ar trebui sa lupte. "Ce a mai ramas din orasul Iasi de la 1717? Aproape nimi