Tensiune. De cand s-au nascut, doua surori din India asteapta sa fie operate pentru a li se separa craniile
Dana Arama, Ioana radus
Gemenele Vani si Veena au venit pe lume in urma cu patru ani, intr-un orasel din sudul Indiei. Soarta a facut ca surorile sa se nasca cu craniile lipite. Desi micutele pot fi operate, familia nu vrea sa le supuna pe fetite la orice tip de interventie chirurgicala.
Parintii celor doua cauta, disperati, o echipa de medici care sa le ofere garantia ca operatia va fi un succes total si ca acestea vor putea duce, ulterior, o viata cat se poate de normala. Din pacate, specialistii in domeniu sustin ca nu pot fi date astfel de garantii, din cauza riscurilor foarte mari ale unei asemenea interventii chirurgicale, intr-o zona extrem de sensibila a corpului.
Separarea poate duce la complicatii postoperatorii
"Separarea craniilor e foarte complexa si nu se poate sti niciodata ce se intampla pe masa de operatii. Nimeni nu are de unde sa stie ce complicatii postoperatorii pot aparea", a explicat un medic de la spitalul Andhra Pradesh, unde se afla gemenele indiene.
Esecuri si reusite
Preocuparea familiei gemenelor indiene e cat se poate de justificata, avand in vedere precedentele cazuri incheiate tragic.
In urma cu doar cateva luni, gemenele Mariana si Sofia Rodriguez, din Columbia, au fost supuse unei interventii de separare a craniilor. Dupa o operatie de 14 ore, fetitele au suferit o scadere brusca a tensiunii arteriale si au murit.
Un caz fericit este acela al siamezelor Crystal si Cristina Molia, din Mexic. Medicii au reusit sa le separe in iunie 2005, cand fetitele aveau sapte luni.
In lunile care au urmat delicatei interventii chirurgicale, micutele au suferit alte operatii de modelare a craniului. "Nici nu se mai vad cicatricele. Nimeni nu poate banui ca fetitele mele au fost