Dolarul a crescut, bursele de asemenea, indicele Dow Jones inchizand la un nou maxim istoric. Toate acestea din cauza sedintei Fed. Mai bine spus, a declaratiei oficiale, care nu a fost modificata fata de cea de la sedinta precedenta.
Federal Reserve a lasat dobanda la dolar neschimbata la 5,25%, asa cum estima si piata. Declaratia oficiala, practic, nu a fost modificata fata de cea precedenta, trasmitand pietelor acelasi mesaj “hawkish”, adica orientat preponderent pe nuantarea mai degraba a riscurilor ce tin de inflatie decat de economie.
Singura modificare din text, minora de altfel, se refera la faptul ca “ritmul de crestere economica a scazut in prima parte a anului”, aspect deja binecunoscut in pietele financiare.
Cam acestea au fost stirile. Sa vedem acum cum au evoluat pietele. Dolarul a crescut imediat fata de euro de la 1,3556 pana in zona 1,3520 datorita faptului ca declaratia Fed s-a pastrat hawkish.
In acelasi timp sansele, judecate dupa piata Futures a instrumentelor de trezorerie, ca Fed-ul sa reduca dobanda de referinta cu 0,25% in cel de-al treilea trimestru al anului s-au redus de la 64% la 44%. Apare logic de aici ca dolarul sa creasca.
Nu a crescut mai mult, pentru ca deja era pusa in pret aceasta abordare a Fed si acest aspect se poate vedea cu usurinta din evolutia ascendenta a acestuia din ultimele zile.
Si bursele americane au crescut in urma declaratiei Fed. Indicele Dow Jones, de exemplu, care se situa in jurul valorii de 13.336 de puncte, initial a scazut la un minim intra-day la 13.281 de puncte, dar apoi a recuperat pierderea si a crescut rapid la 13.369,29, maximul zilei.
Ramane intrebarea: daca mesajul Fed a fost hawkish de ce au crescut bursele? O posibila motivatie o puteti gasi in precedentul Gong Bursier: “daca deciziile bancilor centrale nu vor oferi