Dupa cum mentionam in nr. 17/2006 al revistei Timpul liber, cu ocazia inaugurarii serialului Rasfoind Romania libera din 1877 - 1889, primul numar al ziarului Romania libera a aparut duminica, 15 mai 1877. Asadar, in 2007 implineste 130 de ani de existenta! La multi ani!
Desi impovarat de atatia ani de existenta, nu este un ziar vetust ci, dimpotriva, este un ziar tanar, care cauta in permanenta noi forme si mijloace de exprimare.
Scurt istoric
Directorul acestui prim ziar de opozitie, Romania libera, a fost Augustin Laurian (1846-1906), ziarist si pedagog (fiul lui August Treboniu Laurian care, din insarcinarea Academiei Romane, a scos "Dictionarul limbii romane").
De la bun inceput, in cuvantul de deschidere, ziarul isi definea pozitia de "organ al unui grup care represinta ideile unei stange moderate, ale unei junimi care si-a facut cresterea politica in observarea durerilor de cari suferea societatea noastra de azi si in studierea marilor cugetatori positivisti (…), vom lupta azi in presa, maine la granita, pentru existenta independenta si libera a unei Ro--manii prospere, ne vom sili sa punem o piedica ignorantei sau calculelor gresite, cari ar periclita santul patrimoniu al strabunilor nostri".
Romania libera aparea intr-un climat politic extern tulbure, cand razboiul din Orient era iminent, care de altfel s-a si materializat in razboiul ruso-turc, in 1877, in care am fost implicati, impotriva vointei noastre.
Domnia lui Carol I (1866-1914) a debutat prin adoptarea unei noi Constitutii, care a ramas in vigoare pana in 1923 (doar cu revizuirea catorva articole in 1883), perioada caracterizata printr-o mare stabilitate politica interna, regele tinand cumpana intre cele doua partide existente (liberal si conservator). In aceste conditii internationale nesigure, domnitorul a chemat la putere in 1876 pe Ion Bratianu a carui guvern