Teza cu subiect unic de la matematica, sustinuta de elevii claselor a VII-a vineri, 4 mai, a fost un adevarat dus rece pentru toti, elevi si profesori. Desi subiectele nu au fost foarte grele, rezultatele au fost mult sub asteptarile tuturor: au promovat doar 55% din cei peste 3.500 de elevi. In mediul urban promovabilitatea a fost de 60% iar in rural 46%.
Desi Inspectoratul Scolar a centralizat datele pe scoli privind promovabilitatea la aceasta teza, a refuzat sa le puna la dispozitia opiniei publice, spunind ca le va da publicitatii abia dupa ce se vor afla si rezultatele la limba romana, ca daca s-ar publica acum aceste informatii s-ar demoraliza si mai mult elevii.
Realitatea este ca indiferent de rezultatele la teza cu subiect unic de la limba si literatura romana, rezultatele la matematica vor ramine aceleasi, mult sub cele scontate, iar elevii le cunosc si mai demoralizati de cit sint nu pot deveni. Ca urmare, impreuna cu directorii si profesorii de matematica ai scolilor, am incercat sa descoperim ce s-a intimplat.
ISJ - lipsa de transparenta in privinta tezelor unice la matematica
Inspectorul Catalin Stanica, desi nu a dorit sa publice rezultatele pe scoli, a considerat ca este oportun sa explice de ce la nivel de judet s-au obtinut rezultate slabe. El a spus ca procentul este real si era oarecum de asteptat. "La Testele Nationale procentul de promovabilitate este net superior acestuia, in conditiile in care se realizeaza, din start, o selectie a elevilor ce participa la examen, in primul rind de catre profesori, prin corigenta, si apoi de catre elevii insisi, intrucit elevii ce doresc sa urmeze cursurile scolilor de arte si meserii nu se prezinta la examen. Din studiul realizat de CJAP asupra actualei generatii din clasa a opta, doar 76% dintre elevi intentioneaza continuarea studiilor la