Dolarul s-a intarit fata de euro la cea mai mare valoare din ultima luna ca urmare a sedintelor bancilor centrale din Statele Unite si Anglia, precum si cea a Bancii Centrale Europene. In acelasi timp, pietele de capital au inregistrat o scadere destul de serioasa.
Dolarul a inceput sesiunea de tranzactionare pe un trend usor crescator, datorat declaratiei Fed de la sedinta de Miercuri. Oficialii au transmis un mesaj din care a rezultat ca riscul cel mai mare este cel dat de inflatie si nu de cresterea economica, motiv pentru care sansele ca Fed sa reduca dobanda de referinta cu 0,25% in cel de-al treilea trimestru al anului s-au redus de la 64% la 44%. Automat, dolarul s-a inscris pe un trend usor crescator.
Piata astepta sedintele bancilor centrale de Joi. Cresterea dolarului ar fi putut fi oprita in doua situatii: fie ECB, prin vocea lui Jean-Claude Trichet, sa fi semnalat ca si dupa sedinta din Iunie va continua seria ridicarilor de dobanda la euro, fie ca Banca Angliei sa modifice dobanda la lira sterlina cu 0,50%.
Niciuna din aceste doua posibilitati nu s-a intamplat. ECB a lasat dobanda neschimbata la 3.75%, Jean-Claude Trichet a formulat sintagma cu “vigilenta puternica” (deci la sedinta din Iunie dobanda va fi crescuta la 4%), dar in ceea ce priveste perioada de dupa Iunie domnia sa a lasat sa se inteleaga ca “vom trai si vom vedea”.
In plus, a atras atentia asupra faptului ca ritmul creditarii s-a diminuat, fapt pus pe seama influentelor celor 7 ridicari de dobanda din Decembrie 2005 si pana in prezent. Cu alte cuvinte, au scazut sansele ca dobanda la euro sa ajunga la finele anului la 4,5% si dolarul a primit “vant din pupa” din aceasta cauza.
Banca Angliei a ridicat dobanda de referinta la lira sterlina cu 0,25% la 5,5%. Piata estima aceasti 0,25%, dar o parte din investitori mizau chiar pe o rid