» Fondurile de pensii administrate privat vor ridica lichiditatea BVB.
» Noi instrumente financiare vor fi disponibile pe piata.
» Plasamentele initiale ale noilor companii vor fi extrem de sigure.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va primi o adevarata gura de oxigen o data cu intrarea in vigoare a reglementarilor legale privitoare la pensiile administrate privat. Declaratia a fost facuta ieri, de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit oficialului, in primul an de functionare a pensiilor private suma totala care se va acumula va fi de 50 milioane de euro, din care aproximativ 20-25% vor intra la tranzactionare pe BVB. La anul, conform aceleiasi surse, suma atrasa in sistemul privat va creste la 150 milioane de euro din sistemul pensiilor universale (obligatorii), la care se vor adauga inca 200-350 milioane de euro din pensiile facultative.
"Aceasta situatie va genera noi instrumente financiare, prin aducerea la Bursa a titlurilor de stat, a obligatiunilor corporatiste si a titlurilor ipotecare", a tinut sa precizeze Oancea.
Neincredere din cauza FNI
Prezent la dezbaterea de ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a tinut sa precizeze ca neincrederea populatiei in sistemul de pensii private este oarecum indreptatita. Aceasta, in contextul in care, dupa cum a spus Vosganian, au fost trei valuri care au zdruncinat increderea romanilor: valul Caritas, cel al SAFI si cel al FNI.
De aceea, intr-o prima faza, contributia care va merge in sectorul administrat privat va fi de numai 2% din ceea ce cotizeaza cetateanul la bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS). In a doua etapa, acest procent este programat a fi majorat la 7-8%, dupa modelul celorlalte tari europene. De altfel, Guvernul intentioneaza sa reduca de la 49 la 39%