Nascut in 1963, istoric (este autorul unui important studiu de etnografie, intitulat Modernizarea satului romanesc intre 1918 si 1989), ziarist la cunoscutul cotidian elvetian Berner Zeitung), Andreas Saurer este si un remarcabil poet. A publicat versuri in mai multe reviste din Elvetia, Germania si Romania. Este detinator a patru premii acordate de orasul Berna. In 2005, la Festivalul International de Poezie de la Sighetul Marmatiei, a primit Premiul de debut, pentru volumul bilingv Berg mit Madona/ Munte cu Madona (Biblioteca Revistei Familia, 2005).
- Ai venit de mai multe ori in Romania - prima data la 15 ani. Ce sentimente te incearca atunci cand revezi plaiurile romanesti?
- Cred ca o parte din inima mea este romana si asta ma bucura de fiecare data cand am ocazia sa vad, de aproape, realitatea romaneasca. Prima data am venit in 1978, la varsta de 15 ani. Nu stiam nici un cuvant romanesc, dar atunci a inceput dragostea mea pentru tara voastra si a ramas definitiv in inima mea. Mai tarziu, dupa ce am studiat istoria, am scris o carte de sociologie romaneasca.
- Vorbeste-ne putin despre tine, despre copilarie, studii...
- M-am nascut in 1963, in satul Andeer, din cantonul Graubunden. Aceasta parte din sud-estul Elvetiei este singura unde se vorbesc trei limbi: germana, italiana si romansa, ultimele doua vorbindu-se mult acolo. Mai tarziu, cunoasterea acestor limbi mi-a inlesnit apropierea de romana. Primele clase le-am urmat la Andeer. Apoi, am plecat la Berna, unde am urmat studii de istorie, de limba si literatura germana. In 1983, am stat doua luni in Banat. Era imediat dupa terminarea liceului. Stiam, la vremea aceea, ca in Romania voi intalni nemti (svabi) si ca astfel voi avea posibilitatea sa vorbesc si sa pricep mai bine realitatea romaneasca.
- Ce scriitori romani de expresie germana ai cunoscut atunci, in 1983 si