Pentru referendumul din 19 mai regulile de organizare sunt schimbate din mers, iar legile, modificate prin ordonanta de urgenta.
Invocand lipsa de timp si de bani, Ministerul de Interne a recomandat prefecturilor sa nu mai organizeze sectii de votare in gari. Este o premiera postdecembrista.
Pentru romanii din strainatate, care sunt in jur de doua milioane, s-au tiparit numai 508.000 buletine de vot.
Ministerele de interne si de Externe au prezentat ieri stadiul in care se afla organizarea referendumului atat in tara, cat si in strainatate. Ministrul de Interne, Cristian David, a precizat ca pentru cei 18.212.980 de cetateni cu drept de vot vor fi organizate 17.294 de sectii de votare si au fost deja tiparite 20.271.310 de buletine de vot. Romanii din strainatate, circa doua milioane, vor putea vota doar in cele 176 de sectii de vot pentru care au fost repartizate numai 508.000 buletine de vot. Acestea sunt datele oficiale. Potrivit legii, numarul buletinelor de vot se distribuie in functie de numarul cetatenilor cu drept de vot cu un plus de 10%. Daca facem un calcul simplu si scadem din cele 508.000 buletine de vot, 10% obtinem cifra de 457.200 de posibile voturi venite din strainatate. Impartite in mod egal la cele 176 de sectii de votare, care sunt foarte putine, inseamna ca 2.597,7 romani vor sta la coada pentru a pune stampila pe DA sau pe NU. Avand in vedere ca votul se desfasoara de la ora 8 la 20, inseamna ca in fiecare ora vor trebui sa voteze, intr-o singura sectie, 216,4 oameni. Cum anume va fi posibil asa ceva nu va putem spune. Pentru ca reprezentantii Ministerului de Externe nu au vrut sa comenteze acest aspect. Refuzul l-am primit de la seful Departamentului pentru romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, care a spus doar: "Vom vedea la referendum care va fi numarul total al celor care se vor prezenta la vot. Asta e oferta maxima pe c