In urma cu doua luni, un raport dat publicitatii de catre WWF informa asupra faptului ca mai multe fluvii, printre care si Dunarea, ar putea seca, din cauza schimbarii climatice si barajelor ce afecteaza resursele de apa dulce si viata marina.
Despre Dunare, se spunea ca este cursul de apa cel mai afectat din Europa, drept cauze fiind citate planificarea deficitara si protectia neadecvata a acestei resurse de apa dulce.
In Mehedinti, autoritatile locale au inceput deja pregatirile la « Planul de Aparare impotriva secetei », drept urmare a avertizarilor transmise de specialistii de la Apele Romane.
Acestia au constatat ca debitul Dunarii - care in prezent are un debit de 3.000 de metri pe secunda - este cu mult mai scazut decat cel normal in aceasta perioada - de peste 7.000, conform datelor statistice.
Conform Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta, seceta hidrologica, este clasificat drept un fenomen meteorologic periculos, din aceeasi categorie facand parte: ploile torentiale, ninsori abundente, furtuni si viscole, depuneri de gheata, chiciura, polei, ingheturi si grindina.
Autoritatile actioneaza in acest sens prin Grupul de suport tehnic din cadrul Comitetului judetean, alcatuit din reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, Agentiei de Protectie a Mediului, Comisariatului judetean al Garzii Nationale de Mediu, unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, ale SC HIDROELECTRICA SA, Regiei Nationale a Padurilor,
Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, altor detinatori de constructii hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, Centrelor meteorologice regionale sau Serviciilor regionale de prognoza a vremii, Statiilor meteorologice judetene (dupa caz), coo