» Terenurile din comunele limitrofe Capitalei, tot mai vanate de investitorii straini.
» Printre cumparatori se afla si fonduri internationale de investitii.
» Companiile romanesti de dezvoltare imobiliara, lipsite de putere financiara.
Investitorii straini au declansat marea vanatoare pentru terenurile din comunele limitrofe Capitalei. Anul trecut, in regiunea Bucuresti-Ilfov si in Capitala s-au scos din circuitul agricol mari suprafete de teren, cam jumatate din totalul suprafetelor carora li s-a schimbat destinatia, in toata Romania. Cumparatorii pamanturilor din Ilfov provin din UE – Austria, Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Spania, tarile baltice –, dar si din Orientul Mijlociu, a aratat Catalin Maruntelu, de la Departamentul de Research al CB Richard Ellis.
Vanatoare de terenuri
Spaniolii vor ridica blocuri si vile, cu zeci de mii de apartamente, in localitatea stefanestii de Jos din nordul Capitalei, cu peste 800 de milioane de euro. Turcii vor construi, la randul lor, in localitatea Tunari, austriecii – la Cernica, iar israelienii – in sudul Bucurestiului. Pentru comuna Voluntari exista proiecte imobiliare ale chinezilor, spaniolilor si ale unei companii din Kazahstan; investitiile totale sar de un miliard de euro. In zona cu potential turistic Snagov-Gruiu investitorii straini (americani, germani si austrieci) urmaresc infiintarea unei statiuni balneoclimaterice si a unei baze de agrement a NATO, pe o suprafata totala de 70 de hectare. Companiile romanesti construiesc si ele locuinte in localitatile 1 Decembrie, Chitila si Frumusani.
Riscuri
Riscurile cu care s-ar putea confrunta investitorii in comunele limitrofe Capitalei sunt cresterea impozitelor pentru terenurile intravilane scoase din circuitul agricol si neimplicarea autoritatilor locale in constructia retelelor de utilitati, a aratat Daniel Mitarc