Am bifat si avansarea in functie. Ramane postul de manager. Apoi rotunjirea contului in banca sau planul de pensie privata. Copilul l-am "programat" doar dupa 35 de ani. Dar imi notez, de pe acum: "trebuie sa il inscriu la gradinita!".
Planuri pentru cariera, pentru viata personala, pentru cumpararea masinii, pentru vacanta de peste doi ani, apoi planuri pentru o viata linistita - la pensie. Cam asa ar arata viata transcrisa pe hartie. Si fiecare "etapa de viata" depasita primeste statutul "bifat" in propriul organizer. Sau taiat cu markerul, ca la grilele unui examen.
Trainerii personali (life coaches) la care apeleaza din ce in ce mai multi americani (si nu numai) au inventat diverse dictoane pentru a explica necesitatea urmaririi unui plan de viata, intr-o ordine si o succesiune predefinite.
Chiar daca exista voci care critica aceasta abordare non spontana a vietii, trainerii sustin ca planuirea pas cu pas este de o importanta cruciala.
"O viata planificata iti confera o directie. Planul iti permite sa afli incotro sa te indrepti si cum sa ajungi acolo. Fara un plan iti va lipsi scopul, concentrarea si vei risca sa iti pierzi timpul facand lucruri care vor dauna viitorului tau", este unul dintre principiile dupa care se ghideaza Barb Elyett, un trainer personal american.
Si chiar daca "avertizarile" sale par uneori "apocaliptice", practic nu fac decat sa promoveze un stil de viata rationalist si mai ales foarte bine calculat.
Specialistii in domeniul trainingului "de viata" sustin ca a-ti planui timpul este intr-o oarecare masura la fel cu a-ti planui propria nunta. Si, ducand analogia mai departe, am putea spune (dupa ultimele tendinte) ca viata, asemenea listei de nunta, trebuie verificata punct cu punct pentru a evita "pierderile" sau esecurile de organizare.
Analogia cu o nunta este valabila in mai mult