Radu Principe de Hohenzollern-Veringen semneaza, in numarul de ieri al ZF, un articol, prilejuit de Ziua Regalitatii, in care expune cateva dintre cele mai importante realizari ale regilor Romaniei, cu accent pe Carol I si Mihai I.
Principele Radu aminteste ca anul acesta se implinesc 80 de ani de la primirea coroanei de catre Regele Mihai si 60 de ani de cand comunistii l-au obligat sa abdice. In ceea ce priveste acest ultim eveniment, mostenitorul tronului afirma: "La 30 decembrie 1947 a fost smulsa din radacini statalitatea romaneasca." De asemenea, in urma cu doua zile, co-presedintele Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, i-a invitat pe romani sa se gandeasca la posibilitatea restabilirii monarhiei si a intoarcerii Regelui ca alternativa la dezbaterile despre republica (parlamentara sau prezidentiala).
Nu as vrea sa intreprind o pledoarie pentru monarhie, motivul principal si suficient fiind ca nu sunt monarhist. As vrea insa sa atrag atentia asupra unei probleme, pe care o consider a fi de o deosebita importanta. Faptul ca ea nu este dezbatuta public apare ca o dovada in acest sens. Problemele noastre cele mai dificile sunt ascunse. Trebuie sa depunem eforturi serioase nu atat pentru a le rezolva, cat pentru a le constientiza. Fara acest efort insa, nu vom sti niciodata cine suntem cu adevarat; vom pluti mereu la suprafata fiintei.
Fireste ca putem discuta si chiar este necesar sa discutam despre optiunile noastre fundamentale: monarhie sau republica. Numai ca, daca vom pune problema doar in termeni teoretici, avem toate sansele sa esuam in tentativa de a remarca originea si semnificatia acestei discutii. Cand vorbim despre monarhie, noi, romanii, nu avem in vedere un concept abstract, ci o istorie; de asemenea, cand vorbim despre republica, ne gandim la republica noastra, la republica de acum si la cea de dinainte de 1989. Asadar, trebuie sa