Vanzarile de euro au fost blocate, astazi, la casele de schimb valutar din Capitala. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii refuza sa mai vanda. Acestia cumpara, in schimb, cantitati masive de euro, in speranta ca vor revinde la un curs mult mai ridicat, in perioada urmatoare. Cine doreste sa schimbe lei in valuta se poate adresa insa bancilor comerciale.
Aceasta reactie a caselor de schimb a venit dupa ce ieri euro a atins o cota de alarma pentru economia nationala. Astfel, moneda europeana a inregistrat joi cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani si jumatate, respectiv 3,28 lei. Daca aceasta tendinta se va mentine, specialistii estimeaza ca importurile vor creste in defavoarea exporturilor.
"S-a ajuns la o foame de lei, in conditiile in care depunerile populatiei sunt relativ stagnante sau intr-o usoara crestere. Exista o foame de credite, exista o foame de fonduri", a subliniat cnsultantul financiar Radu Baltazar.
Potrivit analistilor, cei mai castigati de pe urma evolutiei cursului de schimb sunt importatorii si cei care fac plati in euro, iar cel mai mult sufera exportatorii care au de onorat contracte incheiate la un curs al monedei europene de 3,5 lei. Acestia mai subliniaza ca, pana la sfarsitul anului tendinta este de apreciere a leului, astfel incat, pe termen scurt, ne-am putea confrunta cu o serie de urcusuri si coborasuri.
Banca Nationala a Romaniei nu a mai intervenit pe piata valutara de mai bine de doi ani. In opinia specialistilor, insa, daca euro va scadea pana la 3,25 lei, BNR va fi obligata sa intervina, pentru ca economia nationala nu va putea sustine un astfel de curs. Vanzarile de euro au fost blocate, astazi, la casele de schimb valutar din Capitala. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii refuza sa mai vanda. Acestia cumpara, in