Raportul de activitate al TVR a fost respins, ieri, de Comisiile pentru cultură ale Parlamentului, cu 11 voturi „împotrivă” şi cinci abţineri. La şedinţă a fost prezent şi Tudor Giurgiu, preşedintele-director general demisionar al TVR, care a refuzat să comenteze votul parlamentarilor.
„Pentru un proiect bun, TVR putea cheltui şi 1 milion de euro, însă pentru un proiect prost nu trebuia dat nici un ban”, a declarat Cătălin Micula, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.
Micula consideră că membrii Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice aveau pârghiile de a verifica şi a menţine un control asupra instituţiei. „Dacă exista o mică atenţie în ceea ce priveşte gestionarea veniturilor şi dacă exista o reţinere în anumite cheltuieli, acest Consiliu de Administraţie îşi ducea mandatul la bun sfârşit”, a spus Micula.
La finalul votului, Tudor Giurgiu a declarat că CA şi conducerea TVR au apropiat instituţia, în decursul ultimilor doi ani, de „ceea ce ar trebui să însemne un serviciu public de televiziune”.
Raportul de activitate pe 2006 a fost depus la Parlament pe 13 aprilie, după ce fusese aprobat, cu şase voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi două abţineri, de Consiliul de Administraţie al TVR, împreună cu Raportul de gestiune pentru anul financiar 2006, însoţit de situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie 2006.
Conform datelor financiare din raportul de activitate, TVR a înregistrat anul trecut pierderi de peste 17 milioane de lei.
Raportul TVR urmează să intre în plenul Parlamentului. Dacă va fi respins, întreg Consiliul de Administraţie al TVR va fi înlocuit. În caz contrar, va fi desemnat un alt membru al CA, în locul lui Tudor Giurgiu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, declarase vineri: „Dată fiind situaţia din TVR, care a culminat cu demisia domnului Giurgiu