Tate ModernFoto: HotNews.ro
Muzeul de Arta Tate Modern se numara printre cele mai populate muzee din intreaga lume, fiind vizitat de aproximativ patru milioane de persoane anual. Promotor al artei contemporane de ultima ora, Tate Modern a fost inaugurat pe data de 12 mai 2000 si reprezenta una dintre principalele atractii artistice de la Londra, un real succes printre turisti.
Tate Modern, care reuneste opere de arta moderna ale celor mai mari creatori ai secolului XX, printre care Picasso, Dali sau Warhol, este amplasat excelent, pe malul Tamisei, vizavi de Catedrala St. Paul.
Amenajarea muzeului a inceput in urma cu 12 ani, intr-o fosta centrala electrica, o cladire monolit, aproape numai otel si zidarie (4 milioane de caramizi), realizata de Sir Giles Gilbert Scott. Constructia, o imbinare remarcabila intre traditional si modern, a functionat ca centrala din 1952 pana in 1981, cand pretul petrolului a crescut si cladirea a fost dezafectata.
In 1995 a inceput "convertirea" ei in noua casa a colectiei de arta moderna, sub intrumarea arhitectilor Jacques Herzog si Pierre Meuron.
Tate Modern - “fabrica” de arta moderna si contemporana
Colectia permanenta de arta moderna a muzeului este aranjata nu pe ani sau perioade de timp ci pe teme: istorie si stiinta, obiecte si natura moarta, pictura de peisaje si nuduri . Expozitii temporare si conferinte au loc adesea in acest muzeu.
Perspectiva asupra Millenium Bridge si St. Paul's, din Tate ModernFoto: HotNews.ro
Trei incaperi sunt dedicate colectiei Gustav & Elly Kahnveiler, colectie din care fac parte lucrari ale unor pictori de renume ca: Leger, Klee, Gris, Braque, Picasso, Laurens etc.
Un element inedit al colectiei este creatia „Still life” a lui Sam Taylor-Wood: un tablou ce reprezinta un cos de fructe care in patru minute trec prin