Condiţiile meteo n-au fost nici anul acesta prielnice culturilor. Suprafeţele agricole calamitate din Dolj depăşesc în prezent 40.000 de hectare.
De la înfiinţarea culturilor de toamnă şi până în prezent Doljul s-a confruntat cu temperaturi ridicate, umiditate relativ scăzută a aerului şi lipsa precipitaţiilor. Ca urmare a acestor condiţii climatice, culturile de toamnă au avut mult de suferit. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa calamitată de secetă din judeţ depăşeşte în prezent 41.800 de hectare. „Cele mai afectate sunt culturile de grâu, în special cele fertilizate“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Acest fapt este explicabil deoarece fertilizarea în lipsă de precipitaţii accentuează fenomenul de ofilire. „Suprafeţe calamitate de secetă sunt pe întreaga suprafaţă a judeţului Dolj, însă cu preponderenţă spre zona de sud“, a explicat Popa.
„Culturile ar fi trebuit irigate cu o lună înainte“
Culturile au intrat într-o ofilire ireversibilă, astfel că, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor DADR Dolj, în această fază, chiar dacă ar fi posibilă irigarea, aceasta ar fi inutilă. „Culturile ar fi trebuit irigate cu o lună înainte. Din păcate, ştim foarte bine că sistemul de irigaţii poate funcţiona la 25-30% din capacitatea sa“, a explicat Cornel Popa.
Potrivit statisticilor DADR Dolj, din cele peste 41.800 de hectare calamitate de secetă, peste 99% sunt culturi calamitate într-o proporţie de peste 50%. În ceea ce priveşte culturile calamitate, aproximativ 32.000 de hectare (aproape 77%) sunt cultivate cu grâu, 7.100 cu rapiţă şi 1.300 cu orzoaică. Dintre acestea pentru grâu şi rapiţă mai sunt suprafeţe calamitate doar parţial, însă 300 de hectare. „Aceste informaţii le transmitem la Bucureşti de două ori pe săptămână,