După doi ani de la iniţierea procesului de descentralizare a învăţământului în şcoli-pilot, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a prezentat, în sfârşit, costul standard al unui elev. Pentru managerii din şcolile-pilot doljene, banii pe care îi primesc înseamnă bugete de austeritate.
Managerii unităţilor de învăţământ „pilot“ va trebui să mai studieze un timp procesul de descentralizare, până când şi noul ministru al educaţiei -Cristian Adomniţei- va înţelege rostul procesului de descentralizare a învăţământului. Cu toate că ministrul nu ştie dacă descentralizarea în învăţământ este un lucru corect şi consideră că în judeţele-pilot nu s-a făcut nici un demers pentru descentralizare, reprezentanţii ministerului le-au prezentat managerilor costul standard pe elev de 2.340 de lei, stabilit încă de pe vremea fostului ministru Mihail Hărdău. Costul standard cuprinde cheltuielile pentru salariile profesorilor, perfecţionarea acestora, transport, manuale şcolare, dotări, reparaţii şi burse, în procesul de descentralizare şcolile primind bani în funcţie de numărul elevilor şi de cheltuielile lor. Prin descentralizare, unităţile de învăţământ au personalitate juridică, iar directorii devin manageri.
Un elev doljean costă între 2.300 şi 4.500 de lei
Cele 40 de şcoli din cele opt judeţe ale ţării vor deveni asemenea unor firme cu profil educativ, iar cele necompetitive vor da faliment, în Dolj existând 17 şcoli-pilot care de aproape doi ani aşteaptă să simuleze descentralizarea. „Pentru un elev de şcoală generală din mediul urban, ministerul a stabilit un cost de 2.340 de lei. Pentru unul din mediul rural, costul standard este de 2.360 de lei, pentru un elev de liceu creşte până la 2.800, costul standard al unui elev din învăţământul tehnologic este de 2.925 de lei, iar cel al unui elev din învăţământul vocaţional este de 4.516 l