Craiovenii sunt în aceste zile gazdele Festivalului Filmului European. Timp de trei zile, vor putea fi vizionate la cinematografele din Bănie filme din Cehia, Macedonia, Polonia, Turcia, Finlanda, Danemarca, Grecia.
Reprezentanţi ai Comisiei Europene, cinefili, oameni de cultură au participat ieri la lansarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Filmului European la Craiova. Pentru a sărbători Ziua Europei şi a celebra diversitatea culturală europeană,
Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Institutul Cultural Român au organizat cea de-a unsprezecea ediţie naţională a Festivalului, în cooperare cu Uniunea Cineaştilor din România şi Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul ambasadelor şi Centrelor Culturale din statele membre şi candidate la Uniunea Europeană. La nivel naţional, manifestarea a început pe 3 mai şi se va termina pe 24 mai, în Craiova desfăşurându-se între 11 şi 13 mai. Cu acest prilej a fost prezent ieri la Craiova şi Donato Chiarini, trimisul Uniunii Europene la Bucureşti, succesorul lui Jonathan Scheele.
Şapte filme europene prezentate în trei zile
Ediţia naţională a Festivalului din acest an se distinge printr-un record de filme şi ţări participante (46 de filme din 24 de ţări), precum şi alte noutăţi: o secţiune de film „food films“, secţiunea de filme scurte realizate de elevii de liceu, cinematograf în aer liber în Bucureşti şi, nu în ultimul rând, festivalul culinar în colaborare cu Slow Food.
Ediţia Festivalului de Film European a debutat ieri, în Craiova, la Cinematograful Patria, cu pelicula „Frumuseţe în pericol“ (Cehia, 2005), film prezentat de Monika Stepanova, reprezentanta Centrului Cultural Ceh, ca fiind o frumoasă poveste de dragoste, care merită văzută. Manifestarea va continua astăzi cu vizionarea peliculei „Bal-Can-Can“, o coproducţie Italia, Marea Britanie şi Macedonia, 2005, de