Cînd se vorbeşte de Asia, majoritatea oamenilor se gîndesc la giganţii fascinanţi ai regiunii, la China sau la India - sau la amîndouă. Oamenii se gîndesc mai degrabă la programul nuclear al Coreei de Nord, la anumite incidente teroriste sau la consecinţele umanitare ale ultimului cutremur de pămînt sau ale ultimului tsunami. Puţini se mai gîndesc la Japonia.
E un lucru ciudat, dat fiind că Japonia este încă cea de-a doua putere economică a lumii, cu un PIB de 5 trilioane de dolari - mai mult decît China şi India la un loc. În ciuda ratei modeste de creştere economică a Japoniei, PIB-ul său pe cap de locuitor este aproape de 38.000 de dolari, de zece ori mai mult decît în China sau India.
Mai mult chiar, sînt tot felul de frămîntări în Japonia care sugerează schimbări atît în plan economic, cît şi în cel al securităţii. Anii â90 poate că n-au fost prea favorabili economiei Japoniei, însă aceasta a început să se întărească, acum înregistrînd o creştere de peste 2% pe an, lăudîndu-se cu cîteva firme care au cu adevărat succes pe plan mondial. Shimbările din politica externă şi de apărare sînt şi mai mari. Agenţia de autoapărare din Japonia a fost transformată în luna ianuarie într-un minister. Japonia cheltuie anual pe apărare mai mult de 40 de miliarde de dolari şi susţine una dintre cele mai diversificate şi moderne armate din lume. Aproximativ 1000 de militari din armata japoneză sînt dislocaţi astăzi în Irak sau în zonele din jurul Irakului. Intelectuali, jurnalişti şi politicieni vorbesc şi scriu despre rolul Japoniei în lume, într-un mod care era greu de imaginat acum zece ani. Nu mai este o problemă de "dacă", ci de "cînd" va renunţa Japonia la articolul IX din Constituţie, care limitează rolul forţelor sale armate la o autoapărare strictă.
Nu toată lumea va fi de acord cu aceste schimbări. Vecinii Japoniei, care continuă să se îngrijore