Cum îl vor primi oltenii pe preşedintele Traian Băsescu astăzi, la Craiova, nu e greu de bănuit: cu simpatie (unii), cu antipatie sau indiferenţă (alţii). Mă întreb însă (proverbul englezesc despre curiozitatea care ar fi omorât pisica nu mă sperie, de data asta) care va fi ponderea simpatizanţilor, potrivnicilor, indiferenţilor - atât înainte de miting, cât şi după, altfel spus în ce măsură discursul preşedintelui va schimba aceste raporturi, cu o săptămână înainte de referendum.
Misiunea lui Băsescu, fără a fi imposibilă, pare totuşi dificilă şi oricine a fost atacat vreodată de o haită a simţit, probabil, ceva asemănător, iar cine nu se poate imagina în situaţie. Viaţa nu bate întotdeauna filmul, nu îţi permite să ajungi atât de lesne la rezultate precum cele ale lui Bruce Willis, Steven Segal, Chuck Norris sau Jackie Chan în confruntarea cu un grup advers. A verificat asta pe pielea lui preşedintele Constantinescu, Domnia sa răspunzând cu tăceri prelungite şi mioritică resemnare într-un context asemănător.
Băsescu nu este însă omul renunţărilor, iese la luptă, riscă totul (politic vorbind), deşi „ceilalţi“ sunt mulţi, uniţi şi atacă în disperare de cauză, căci într-un fel pare că vor fi soluţionate în instanţă dosarele unor Patriciu, Bela, Voiculescu, Roşca Stănescu, Zsolt Nagy, Iliescu, Şereş, dacă preşedintele suspendat se întoarce la Cotroceni, şi în alt fel dacă nu. E bun, atunci, Băsescu de preşedinte? „A încălcat Constituţia!“, ţipă la unison Iliescu (vă mai amintiţi mulţumirile adresate minerilor în '90? Dar răzgândita graţiere a lui Miron Cozma dinaintea ultimelor alegeri?) şi Orban sau Vadim Tudor şi Verestoy. „Umblă prin cârciumi!“, se încruntă dezinteresat Nistorescu & Co., de parcă a lua cina într-un restaurant echivalează, chiar şi pentru un preşedinte, cu a fi găsit beat într-un şanţ (nu cred că oamenii care l-au votat s-au gândit că Băses