(Foto: Replica de Constanta)
O parte din detinutii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Poarta Alba au devenit muncitori respectabili, desi fac ani grei de puscarie pentru nelegiuirile savarsite in libertate. Patru detasamente de detinuti presteaza in prezent diverse munci la diferite societati comerciale din Constanta.
Asta inseamna 100-150 de oameni, care muncesc in locatii precum Fabrica de saci de la Romtextil, fabrica de BCA, in constructii, la ridicarea de biserici, de pilda, sau in agricultura. Daca pentru celelalte munci detinutii manifesta un interes viu, agricultura reprezinta o adevarata corvoada.
Aproape de fiecare data cand apare o astfel de oportunitate, oamenii se dau „loviti”: ii doare capul, sunt obositi, orice scuza fiind folosita doar pentru a scapa de corvoada muncilor agricole. In alte situatii, munca devine o sansa de a „evada” din inchisoare, pentru a socializa, a schimba aerul de puscarie, dar si pentru motive mult mai concrete.
Vorbim aici despre banii pe care ii incaseaza un detinut pe urma muncii prestate, dar si pentru zilele care i se scad din pedeapsa. De regula, penitenciarul negociaza cu patronul pentru o suma mai mare decat salariul minim pe economie, in functie de complexitatea lucrarior care trebuie executate.
Din acesti bani, detinutul se alege cu 30%, bani pe care-i poate folosi dupa bunul plac: ii cheltuie pe loc, ii trimite familiei sau pur si simplu ii depoziteaza intr-un cont. Teoretic vorbind, un detinut inchis pentru 20 de ani se poate alege cu o mica avere la iesirea din inchisoare.
Pe langa bani, cele mai tentante pentru detinuti sunt zilele de munca scazute din pedeapsa: la trei zile muncite, o zi de puscarie mai putin. Astfel, pentru o luna de munca, detinutului i se scade o saptamana din pedea