Catalin Fleseriu(Foto: Replica de Constanta)
Corpul de scafandri de la Centrul de Scafandri din Constanta este pregatit sa intervina in mai multe situatii, printre care si in cazul calamitatilor naturale. O astfel de interventie a avut loc si in timpul inundatiilor de acum doi ani, cand au fost salvati mai multi copii. Chiar si pe timp de pace scafandrii militari nu stau degeaba.
In ceea ce priveste dotarile scafandrilor constanteni, odata cu intrarea Romaniei in NATO, si a obligatiilor pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca ca membru al aliantei, Centrul de Scafandrii a intrat intr-un program de dotare si modernizare, care i-a permis sa achizitioneze echipamentele necesare.
"Printre actiunile pe care le desfasuram pe timp de pace se numara si controlul operei vii, adica partea scufundata a unei nave, a navelor militare romanesti si straine.
Acest control are doua scopuri, unul de supraveghere tehnica, prin care sunt verificate in primul rand elementele sistemului de propulsie, dar si nivelul depunerilor de scoica, pentru ca respectivii comandanti de nave sa stie din timp sa solicite andocarea (n.r. intrarea navei in doc pentru reparare)”, a declarat seful de stat major, capitan comandor Catalin Fleseriu.
Un al doilea scop al controlului partii scufundate a navelor militare este pentru a preveni un potential risc al actiunilor teroriste, cum ar fi montarea unui dispozitiv exploziv. „Putem executa controlul, la ordin, si a altor structuri scufundate, cum ar fi platformele de foraj si extractie, sau alte instalatii portuare”, a mai declarat cpt. cdor. Fleseriu.
O alta atributie a scafandrilor militari este si cautarea si salvarea pe mare, acestia putand interveni in cazul unor naufragii, pentru gasirea supravietuitorilor, si recuperarea trup