Briose cu masline si telemea.
Ingrediente (pentru 8 bucati, aproximativ): 200 g telemea, 200 g faina, 3 oua, 15 cl ulei de masline, 80 g masline verzi, 1 crenguta cimbru, 20 g pentru forme, 1/2 plic praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati telemeaua cubulete, scoateti samburii din masline si alegeti frunzulitele de cimbru.
Intr-un castron, amestecati - cu telul - faina, praful de copt si ouale, dupa care incorporati uleiul, putin cate putin, sarati (cu masura) si piperati. Adaugati cubuletele de telemea, maslinele si cimbrul.
Ungeti cu unt 8 forme mici de hartie plisata (se gasesc la marile magazine), turnati in ele aluatul (cam 2/3 din inaltime) si dati briosele circa 35 de minute la cuptor. Serviti-le caldute sau reci, ca antreuri, eventual impreuna cu o salata.
Triunghiuri cu telemea si spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g spanac proaspat, 200 g telemea, 2 linguri stafide, 2 linguri seminte de pin, 6 foi de placinta, 20 cl ulei de masline, nucsoara, 15 g unt topit, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati spanacul, spalati-l in cateva ape, puneti-l intr-o oala, apasandu-l putin cu mana, acoperiti-l cu un capac si lasati-l sa se inmoaie pe foc, amestecandu-l de cateva ori.
Inmuiati stafidele in putina apa calduta si prajiti semintele de pin intr-o tigaie bine incinsa (fara grasime).
Lasati spanacul sa se raceasca, stoarceti-l intre palme, ca sa iasa apa din el si taiati-l marunt. Amestecati-l cu semintele de pin, stafidele scurse, telemeaua faramitata si untul si condimentati-l cu nucsoara, sare si piper.
Taiati in doua fiecare foaie de placinta si indoiti-le in doua, formand dreptunghiuri lungi. Puneti o lingurita de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi, pliati apoi aluatul de mai multe ori in forma de triunghi si bagati cape