Şapte oraşe din România vor concentra aproape trei sferturi din centrele comerciale aflate în proiect în perioada 2007-2009, se arată într-un studiu al companei de analiză imobiliară Colliers. Este vorba despre Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Craiova, Galaţi, Timişoara şi Iaşi. Dintre acestea, Cluj-Napoca va înregistra cea mai mare creştere, cu cinci centre comerciale moderne prevăzute a fi finalizate, totalizând 200.000 mp de suprafaţă închiriabilă, echivalent a peste 17% din stocul total, cu excepţia Bucureştiului. Alte două oraşe, Constanţa şi Braşov, vor avea mai mult de 100.000 mp de spaţii.
Dezvoltarea de centre comerciale s-a concentrat iniţial în Bucureşti, însă dezvoltatorii s-au orientat în ultimii doi ani şi către provincie, ca urmare a creşterii cererii şi a dificultăţilor în găsirea de suprafeţe mari de teren în Capitală. Primele ţinte au fost Constanţa, Iaşi şi Timişoara, arată analiştii imobiliari. Cele şapte oraşe menţionate, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori fiecare, au ajuns la un stoc de 105.600 metri pătraţi de suprafaţă închiriabilă în centre comerciale, care va creşte de şapte ori până la sfârşitul lui 2009, potrivit Colliers. Situaţie în care stocul de spaţii este estimat să ajungă la 770.100 mp suprafaţă închiriabilă, reprezentând 69,3% din suprafaţa totală livrată în ţară până la acea dată, cu excepţia Capitalei. Aceste oraşe oferă ca principale avantaje numărul mare de locuitori, venitul mediu ridicat, creşterea interesului pentru noi oportunităţi de cumpărături şi distracţie. Stocul total de spaţii închiriabile în centre comerciale în România va atinge aproape două milioane de metri pătraţi, din care 60% în afara Bucureştiului.
Nivelul mediu al chiriilor pentru centrele comerciale din afara Capitalei a fost în 2006 de 18-25 euro/mp, deşi proiectele cu un concept bun şi bine administrate pot obţine p