Ultimele saptamani au aratat o puternica tendinta apreciativa pentru leu fata de euro si dolar, pe fondul mentinerii unor dobanzi ridicate, cauzate de scaderea lichiditatii in moneda nationala.
Cererea de lei a determinat bancile sa vanda din valuta pe care o detineau, in timp ce fondurile speculative si-au majorat si ele oferta, dorind sa profite cat mai mult de randamentele ridicate. Dobanzile la o zi au fluctuat intre 7 si 20%, in functie de masurile luate in piata de banca centrala. BNR s-a vazut nevoita sa „schimbe macazul", de la atragerea de lichiditati ea trecand la injectarea de lei in piata, prin operatiuni tip repo cu scadenta la o saptamana, (credite acordate bancilor, garantate cu titluri de stat sau certificate de depozit), dupa mai bine de cinci ani de la ultimele masuri de acest gen. Ultima operatiune a fost realizata joia trecuta, cand bancile s-au imprumutat cu doua miliarde de lei la o dobanda medie de 7,43%, in usoara scadere fata de precedentele imprumuturi. In acelasi timp, BNR a decis sa nu mai sterilizeze leii din piata, prin operatiunile saptamanale.
Daca la inceputul saptamanii trecute cursul mediu a fost de 3,3118 lei, cu cotatii maxime de 3,3150 lei, joi el a scazut la 3,2841 lei, in timp ce cotatiile au alunecat pana la 3,2730 - 3,2760 lei. In ultima sedinta a saptamanii cursul a fost stabilit la 3,2863 lei, cotatiile stagnand in culoarul 3,28 - 3,2870 lei. „In acest moment pragul suport pentru leu a scazut la 3,27 lei iar rezistenta se afla la 3,3 lei, observa un dealer bancar. Evolutia din urmatoarea perioada este strans legata de politicile BNR, dar si de deciziile fondurilor speculative, care ar putea fie sa isi marcheze profiturile, iesind din piata, fie sa mizeze pe dobanzile inalte si pe aprecierea leului, ceea ce ar echivala cu scaderea euro spre 3,25 lei".
Ultimele saptamani au aratat o puternica tendinta apreci