Foto: DGP/HotNews.ro
Masacrul padurilor tropicale este recunoscut ca fiind procesul care contribuie cel mai mult la procesul de incalzire a planetei. Taierea si arderea padurilor produc emisii de CO2 mult mai mari decat toate masinile si industria la un loc, procesul fiind devansat doar de cel producator de energie.
Cifrele avansate de ONU si estimarile facute de Raportul Stern arata ca taierea copacilor produce 25% din totalul gazelor cu efect de sera, in timp ce transporturile si industria sunt responsabile pentru “doar” 14%.
Stoparea defrisarilor - primul pas impotriva poluarii
Expertii care analizeaza schimbarile climatice spun ca nu e nevoie de inovatii tehnologice, ci doar de vointa politica prin care sa se stopeze defrisarile masive care au loc in special in Brazilia, Indonezia, Congo.
“Faptul ca tarile bogate se concentreaza pe gasirea de noi tehnologii si mai ales ca nu acorda nici un fel de stimulent tarilor sarace pentru a se opri defrisarile e ca si cum am pune caruta inaintea calului”, spune unul din specialistii citati de cotidianul britanic The Independent.
In topul poluatorilor - tari fara industrie
Indonezia a devenit al treilea cel mai mare poluator al lumii, la foarte mica distanta de Brazilia. Nici una din aceste doua tari nu are o industrie dezvoltata sau macar comparabila cu cea a statelor din Uniunea Europeana, India sau Rusia, si totusi sunt cele mai poluante dupa Statele Unite si China.
Trasatura comuna acestor doua tari este existenta padurilor tropicale. Taiata si incendiata zilnic. Dara de fum e permanenta si poate fi usor vizibila din satelit.
Potrivit ultimilor cifre auditate, peste 2 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt emise anual ca urmare a defrisarilor. Suprafata distrusa an de an este echivalenta cu aceea a Angliei, Scotiei si Tarii Ga